Το Μέλι Ελάτης,παράγεται από τα μαύρα έλατα του Όρους Μαινάλου της Αρκαδίας  σε υψόµετρο  800-1500  m. και είναι ένα ονομαστό προιόν για τη γεύση και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Το μέλι αυτό,δεν συλλέγεται από άνθη, αλλά από ένα μελίτωμα(ρυτίνη),που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του μαύρου ελάτου.

 

Τον Μάιο και τον Ιούνιο δίνει άφθονο µελίτωµα,  καθώς προσβάλλεται από διάφορα είδη μικροοργανισμών,  µε κυριότερο το Physokermes  hemicryphus.  Η έκκριση του µελιτώµατος ευνοείται από υψηλές θερµοκρασίες και σχετική ξηρασία.

 

Το µέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας και φτάνει περίπου στο  5%  της ετήσιας Ελληνικής Παραγωγής. Eίναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Είναι το μοναδικό μέλι με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) και παράγεται απο το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαίου μέχρι τέλος Ιουνίου.